"Μας φαίνονται μεγάλοι γιατί είμαστε γονατιστοί.. Ας εγερθούμε"

Che Guevara


Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2009

Για το Φοιτητικό Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων

«Ο Φοιτητικός Σύλλογος (Φ.Σ) είναι το νόμιμο σωματείο όλων των φοιτητών, στην εκάστοτε σχολή, που συλλογικά παίρνει αποφάσεις για την υπεράσπιση και τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, με ανώτατο όργανο συγκρότησης και οργάνωσής του, τη Γενική Συνέλευση.»

Αυτό σίγουρα είναι γνωστό σε όλους λίγο πολύ από τις προπτυχιακές σπουδές.. Αντίστοιχα και στο μεταπτυχιακό αλλά και στο διδακτορικό δίνεται η δυνατότητα στους μεταπτυχιακούς φοιτητές και υποψήφιους διδάκτορες να συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες του συλλόγου και να παίρνουν συλλογικές αποφάσεις πάνω σε ζητήματα που τον αφορούν. Το πρώτο βήμα είναι η εγγραφή του καθένα στο Φοιτητικό Σύλλογο Μεταπτυχιακών και Υποψήφιων Διδακτόρων (Φ.Σ.Μ.Δ.), με αντίτιμο 10 ευρώ (!!) στη Πρόεδρο του συλλόγου.



Η Ιστορία του Συλλόγου

Ο Φ.Σ.Μ.Δ. υπάρχει από το 2002, συμπληρώνοντας ήδη 7 χρόνια. Η δράση του περιοριζόταν σε ελάχιστες γενικές συνελεύσεις, κυρίως πριν από κάθε εκλογική διαδικασία. Ακόμη και την περίοδο που απασχόλησε όλη την πανεπιστημιακή κοινότητα (2006-2007), ο σύλλογος δεν κινήθηκε ώστε να λάβει κάποια απόφαση πάνω στο θέμα. Αλλά και όσον αφορά ζητήματα της εσωτερικής του λειτουργίας, λόγο μόνο (!) είχαν τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου (Δ.Σ.) που συμμετέχουν και στα όργανα συνδιοίκησης. Επιπλέον, η αδιαφορία του ίδιου του κόσμου, αλλά και η υπολειτουργία του συλλόγου φαίνεται και από το γεγονός ότι μέχρι στιγμής έχει σημειωθεί η έλλειψη απαραίτητου αριθμού υποψηφίων για τη διεξαγωγή των εκλογών (κάτω από 5 υποψήφιοι).

Η αναγκαιότητα εγγραφής στο σύλλογο

Η εικόνα του συλλόγου ως τώρα, σίγουρα δε μπορεί να χαρακτηριστεί ως συλλογική, εφόσον υπήρχαν ζητήματα στα οποία δεν υπήρχε συνολική τοποθέτηση. Τέτοια ζητήματα υπάρχουν και σήμερα (δίδακτρα, διεξαγωγή μαθημάτων, βιβλία, έρευνα κ.α.) που αναμφισβήτητα αφορούν όλους μας. Η εγγραφή στο σύλλογο, αλλά πολύ περισσότερο η συμμετοχή στις γενικές συνελεύσεις (το ζωντανό πολιτικό του κύτταρο), δεν είναι τίποτα άλλο, από την ουσιαστική έκφραση του καθένα ξεχωριστά ως ένα μέσω άσκησης πολιτικής και διεκδίκησης των άμεσων αναγκών του, στο πλαίσιο τόσο των μεταπτυχιακών σπουδών, όσο και της διδακτορικής διατριβής. Με την έννοια αυτή και με βάση όλα τα παραπάνω, οφείλει να γίνει κτήμα όλων μας.


ΟΛΗ Η ΕΞΟΥΣΙΑ ΣΤΙΣ ΓΕΝΙΚΕΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΕΙΣ


αριστερός χώρος μεταπτυχιακών Ε.Α.Α.Κ.


1 σχόλιο:

  1. Παρακαλώ να επικοινωνησετε μαζί μου στο μειλ info2.dm.papadop@gmail.com διότι ψάχνω τους εκπροσώπους σας στη ΓΣ και δεν βρίσκω τα τηλέφωνα

    ΑπάντησηΔιαγραφή